Rendhagyó koprodukció, díjnyertes előadások, Boris Kovač koncert és számos extra a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó programjában

 

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház az idei évben is megszervezi a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót, a TESZTet, melyre 2012-ben május 19 és 27 között kerül sor. A minden évben, immár ötödik alkalommal hagyományosan májusban megszervezésre kerülő fesztivál az évad végének egyik legfontosabb színházi eseménye Temesváron, s a színház számára olyan különleges alkalom, amelyet egy egész éves várakozás előz meg. A 2012-es jubileumi fesztivál egy rendhagyó színházi eseménnyel kezdődik, ugyanis az egyhetes találkozót egy nagyszabású koprodukciónak az előbemutatója nyitja. Május 19-én a találkozó első napján a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a budapesti Forte Társulat közösen mutatja be Henrik Ibsen művét, a világirodalom egyik gyöngyszemét, a Peer Gynt című drámai költeményt, melyet Horváth Csaba, a Forte Társulat megalapítója és vezetője, Magyarország egyik legelismertebb koreográfusa rendez a két tárulat színészeivel. Az előbemutatót követően az előadást ősszel Budapesten és Temesváron is bemutatja a Forte és a temesvári színház.


Az egy hétig tartó találkozó keretén belül számos olyan társulat mutatkozik be, amelyek már többször is bizonyították érdemeiket és évek óta hazajárnak Temesvárra előadásaikkal, melyek számos díjat nyertek már különböző rangos fesztiválokon. Természetesen a bejáratott előadások mellett frissen bemutatott produkciók is lesznek, melyek inkább az újdonság erejével hatnak és megmérettetésre várnak. A régió színházait és alkotóit képviselő újvidéki, szabadkai, aradi előadások mellett idén újdonságnak számít, hogy a temesvári hivatásos színházak közül mindhárom társulat (magyar, román, német) részt vesz a találkozón, így ez által is erőteljesebb hangsúlyt kap a rendezvény multikulturális jellege. A szűkebb régió mellett az idei évben  is lesznek külföldi előadások, így például számos budapesti társulat is vendége lesz a fesztiválnak, többségük a magyarországi alternatív színházak köréből érkezik és a fesztiválnak évek óta egyre erősödő mozgásszínházi vonalát erősítik. Az idei találkozóról sem hiányozhat a Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László hármas, akik szintén visszatérő vendégei a találkozónak és bátran kijelenthejük, hogy a fesztivál produkciói közül minden évben az ő előadásukra a  legnagyobb az érdeklődés. Természetesen a találkozó fő vonala mellett, a rendezvénysorozatot színesítő off-programok is lesznek az egy hét leforgása alatt, köztük, mint minden évben koncertek is helyet kaptak a programban, az idei évben azonban minden bizonnyal Boris Kovačés a La Campanella koncertje lesz a zenei események csúcspontja. A többszörösen kitűntetett, vajdasági származású, a koncertjeivel a világ számos pontját bejárt Boris Kovač igazi ínyencsége lesz a fesztiválnak a zenét kedvelők körében,  de a budapesti Bélaműhely, az Eugenia vagy a temesvári Auăleu független színház Állatfarm című koncert-előadása is igazi csemegének ígérkezik.


A fesztivál keretén belül a temesvári színház előadásaira jegyek elővételben 16 lejes egészáron, illetve 8 lejért kedvezményesen, a meghívott színházak előadásaira pedig 20 lejes egészáron, illetve 10 lejért kedvezményesen a színház jegyirodájában válthatók. A Boris Kovač koncertre 20 lejes egységáron lehet bejutni. Értesítjük a nézőket, hogy a temesvári nemzeti színház, illetve a temesvári német színház előadásaira a színházak saját jegypénztárában válthatnak jegyet.


A találkozó előadásaira az érdeklődők két típusú bérletet válthatnak, köztük egy általános bérletet TESZT11 elnevezéssel, mely az összes nem temesvári előadást (11) tartalmazza egyenként 16 lej értékben, illetve diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej értékben, így a bérlet ára 176 lej, kedvezményesen pedig 88 lej értékben lehet megvásárolni. A második, TESZT5 elnevezésű bérletet megvásárolva a néző szabadon választhatja ki azt a négy meghívott előadást, amelyre kíváncsi, ötödikként pedig a színház által ajándékba kapott ingyenes jegyhez ju, így 80 lejért egész áron, illetve 40 lejért kezdezményesen egy öt előadásból álló bérletet vehet. Bérletek a színház jegypénztárában válthatók. A jegyiroda nyitvatartása: hétfőtől péntekig 16-19 óra között, illetve minden előadás előtt egy órával lehet jegyet, bérletet váltani; cím: Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro. Emlékeztetjük Önöket, hogy mostmár online is megvásárolhatják jegyeiket a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken.


Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy az előzetes helyfoglalások az előadás kezdése előtt 20 perccel érvényüket vesztik. Kérjük, időben váltsák ki jegyeiket!


Szeretettel várunk mindenkit!

 

A TESZT támogatója Temesvár Önkományzata